POTOKY: Gréckokatolícky chrám svätej Paraskevy prešiel kompletnou rekonštrukciou

28.09.2010 Svidník

Potoky 27. septembra (TASR) - Drevený gréckokatolícky chrám svätej Paraskevy z roku 1773, situovaný v obci Potoky (okres Svidník), slúži po jeden a pol roka trvajúcej rekonštrukcii potrebám veriacich v novom šate.
V týchto dňoch ho slávnostne posvätil prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak.
Podľa slov hovorcu Gréckokatolíckeho arcibiskupstva v Prešove Ľubomíra Petríka prešiel chrám kompletnou revitalizáciou za takmer 200.000 eur. \"Opravilo sa jeho opláštenie, strecha, zvonica a kamenné oplotenie, ktoré je v súčasnosti pokryté novými ručne štiepanými šindľami, \" priblížil Petrík. Dodal, že rekonštrukčné práce boli zamerané aj na zlepšenie statiky národnej kultúrnej pamiatky, zaobstarali nový bezpečnostný i protipožiarny systém a vymenili pôvodnú elektroinštaláciu.
Liturgická slávnosť v chráme, ktorej sa zúčastnil v nedeľu 26. septembra aj emeritný pražský pomocný biskup Ján Eugen Kočiš a 13 kňazi, sa začala vysviackou pamiatky a nových lavíc v jej interiéri. Podľa Petríkových slov sa Babjak v homílii vychádzajúc z evanjelia o zázračnom rybolove a povolaní rybárov zameral na Genezaretské jazero a rieku Jordán ponúkajúcu vzácnu vodu na zavlažovanie pre celý Izrael. Vladyka zároveň vyzval veriacich, aby sa aj napriek ľudským slabostiam a hriechu snažili o dôstojný, krásny a radostný život v jednote s Bohom.
Obnovu gréckokatolíckeho chrámu sa podarilo zrealizovať s podporou Úradu vlády SR a Nadácie Všeobecnej úverovej banky (VÚB). \"Medzi ďalších sponzorov patrí Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR, ako aj Komisia USA pre záchranu amerického dedičstva v zahraničí, ktorej zástupcovia Vincent Obsitnik a Peter Hawryluk sa na slávnosti aj osobne zúčastnili, \" uzavrel Petrík. Do Potokov pricestoval v nedeľu aj štátny tajomník ministerstva školstva Jaroslav Ivančo a zástupkyňa VÚB banky Elena Kohútiková.
 

Vyberte región